PHYCOCYANİNE ’’ Blue Spirulina ’’ Nedir ?

Phycocyanin : Spirulina'nın değerli bileşeni


Phycocyanin bir anti-kolesterol, antioksidan, bir anti-tortu( birikme yapmayan ) ,Detoks ve  yenileyici ajanıdır. Phycocyanin bir bitkisel besindir (bir protein pigmenti), doğal ışığı mavidir ve Spirulina'da bulunur. Phycocyanin, spirulina mikroalglerinin mavi-yeşil renginin mavi renginden sorumlu bileşenidir.


Phycocyanin'in İnanılmaz Faydaları

Phycocyanin bir anti-kolesterol, antioksidan, bir anti-tortu, yenilenme ajanı ve detokslayıcıdır.

Phycocyanin bir fitobesindir (bir protein pigmenti), doğal ışığı mavidir ve Spirulina'da bulunur. Phycocyanin, spirulina mikroalglerinin mavi-yeşil renginin mavi renginden sorumlu bileşenidir.

Phycocyanin – Spirulina'nın Değerli Bileşeni. Spirulina'ya ünlü Mavi-Yeşil rengini verir

Fikosiyanin, yeşil klorofilden milyar yıl önce gelişti ve aslında hem klorofilin hem de hemoglobinin öncüsü olduğu düşünülüyor. Klorofilin kendisi hemoglobine çok benzer.

Özellikleri çok çeşitlidir ve organizmalar arasıdır ancak esas olarak bağışıklık sistemini canlandırıcı özellikleri için tasarlanmış ve kullanılmaktadır. Fikosiyanin'in spirulina alglerinden ekstrakte edilmesine ve bağışıklık sistemine yardım etmeye yönelik bir takviye olarak kullanılmasına neden olan bu tür özellikler ve özelliklerdir. Bu özellikler onu hücre zarını güçlendirmeye çok uygun hale getirir, böylece hücrelerin örneğin virüsler gibi dış saldırılara karşı korunmasını arttırır.

Mavi-Yeşil Algler, siyanobakteriler ve fikosiyanin

* Siyanobakteriler – bakterilerle akraba olan ancak fotosentez yapabilen mikroorganizmaların bir bölümü.
* Karotenoidler birçok meyve ve sebzede parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bitki pigmentleridir.

Bitki klorofil molekülü ve İnsan hemoglobin molekülü
Klorofilin moleküler yapısı hemoglobininkiyle hemen hemen aynıdır (Fotoğraf: Sparkle Wellness and Detox)

Phycocyanin, mikroalg Spirulina'nın ana mavi pigmentidir ve özellikle siyanobakterilerin bir parçasıdır (spirulina, siyanobakterilerdir). Sadece spirulina değil, siyanobakteriler ışığın, suyun, karbondioksitin ve minerallerin olduğu hemen hemen her ortamda mevcuttur. Sıcak su kaplıcaları (70°C'ye kadar), hipersalin veya kutup ortamları gibi "ekstrem" olarak bilinen ortamlarda bulunurlar. Bitkiler gibi siyanobakteriler de oksijen açığa çıkaran bir fotosentez işlemi gerçekleştirir. Yukarıda belirtildiği gibi Phycocyanin, spirulina'nın fotosentetik sisteminin bir parçasıdır (klorofilin yaptığına çok benzer) ve gıdada kullanılır. Avrupa'da izin verilen tek mavi bitkisel renklendiricidir.

Yukarıda belirtildiği gibi Phycocyanin, spirulina'nın fotosentetik sisteminin bir parçasıdır (klorofilin yaptığına çok benzer) ve gıdada kullanılır. Avrupa'da izin verilen tek mavi bitkisel renklendiricidir.

Klorofil ile fikosiyanin arasındaki fark – Klorofil ve karotenoid kullanan diğer algler ve bitkilerle karşılaştırıldığında, siyanobakterilerin pigmentleri ışık fotonlarını çok daha geniş bir dalga boyu spektrumunda yakalar. ( Bu farktan Phycocyanin sorumludur ; klorofil gibi , ışığı yakalayan ancak daha geniş dalga boyuna yayılan ve böylece bitkinin  fotosentez için daha fazla ışık kullanmasını sağlayan bir pigmenttir ).

Işığın dalga boyu (nanometre ( nm))

480 ila 650 nm arasında "normal" klorofilin ışığı absorbe etmediği ve fotosentetik etkinliğin çok düşük olduğu bir dalga boyu bölgesinin olduğu açıktır . Siyanobakteriler, Phycobiliproteins (fikosiyanin de bunlardan biridir) adı verilen özel pigmentleri sayesinde, “normal” yeşil klorofilin etkisiz olduğu dalga boyundaki ışığı yakalayabilir. Fikobiliprotein ailesi 490 ila 570 nm arasındaki dalga boylarını emer ve fikosiyanin ise 610 ila 655 nm arasındaki dalga boylarını emer. Fikosiyanin tarafından yakalanan ışık enerjisi, bitki hücresi tarafından biyokimyasal enerjiye dönüştürülür. Bu "özel" ışık fotonlarını yakalama yeteneğinin, fikosiyaninin dikkat çekici özelliklerinden bazılarını açıklayabilmesi muhtemeldir.

Fikosiyaninin sayısız özelliği ve endikasyonları

Mavi bir sağlık taşı olan Phycocyanin, spirulina'nın mavi altınıdır. Yaygın ve ilerlemiş birçok sağlık sorunuyla mücadelede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Phycocyanin, spirulinadan 6000 ila 7000 kat daha aktif ve C vitaminden 20 kat daha güçlü gibi görünüyor.

  1. Kök hücrelerin farklılaşmasını destekler ve dolayısıyla vücudumuzdaki dolaşımda taşıma ve savunma hücrelerinin üretimini destekler.
    Yorgunluk, demir eksikliği, yoğun fiziksel efor sonrası iyileşme durumunda önerilir.
  2. Phycocyanin “anormal” hücrelerin gelişimini durdurur. DNA iplikçiklerinin kırılmasını önler ve onarımı destekler. Hücre çekirdeğinin enzimatik aktivitesini arttırır.
  3. Bağışıklık sistemi üzerinde modüle edici bir etki uygulayarak aşırı reaksiyonların bir kısmını azaltır ve zayıflık durumunda uyarıcıdır.
    Bağışıklık sisteminin geçici veya kalıcı olarak zayıflığı veya fazlalığı durumunda önerilir.
  4. Hücre zarlarının ve bağ dokularının fosfolipidlerini koruyan antioksidan ve antiradikal etkiye sahiptir. Ayrıca vücudumuz tarafından üretilen ve yaşla birlikte üretim miktarı ve etkinliği azalan antioksidanlar olan Süperoksit Dismutaz (SOD), katalaz, glutatyon ve peroksidazı da korur. Antioksidan etkileri, diyetin bir parçası olan güçlü antioksidanlarla (C ve E vitaminleri) birikir. Çalışmalar fikosiyaninin antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir:
    • SOD'dan 70 kat daha fazladır,
    • E vitamininden 16 kat daha fazladır,
    • C vitamininden 20 kat daha fazladır.

    Yaşlanmanın ve yaşlılığa bağlı sorunların önlenmesi için önerilir.

  5. Çocukları etkileyenler de dahil olmak üzere tehlikeli mikroorganizmaların çoğalması ve gelişmesiyle mücadele etmek.
  6. Boşaltım organlarının ve filtrelerinin detoksifikasyon ve koruyucu etkisi Phycocyanin, kimyasalların (ağır metaller, ilaçlar) toksisitesini etkili bir şekilde azaltır. Kimyasal madde alıyorsanız düzenli olarak tüketmeniz tavsiye edilir.
    Spirulina polisakkariti ve fikosiyanin, toksinleri sabitleyip vücuttan dışarı atma özelliğine sahiptir, böylece bunların dokulara yerleşmesini ve işleyişini bozmasını engeller.
    Böbrek taşları genellikle kalsiyum oksalat kristallerinin çökelmesiyle oluşur. Fikosiyaninin neden olduğu biyokimyasal değişiklikler bu taşların görünümünü önleyebilir veya azaltabilir.
    Vücutta kir (ağır metaller), aşırı kolesterol olması durumunda önerilir. Ağır metallere ve diğer toksik maddelere karşı temizlik ve koruma.
  7. Şeker metabolizması üzerindeki etkisi
    Bazı çalışmalar, fikosiyaninin dolaşımdaki glikoz seviyelerini azalttığını ve aşırı şeker durumunda sonuçları hafiflettiğini göstermiştir.




https://www.freshspirulina.com.au/spirulina/phycocyanin-valuable-component-spirulina/

 sayfasından alıntı yapılmıştır.

Phycoerythrin Nerede Bulunur?

Phycoerythrin, çeşitli kırmızı alglerde (Rhodophyta) ve bazı mavi-yeşil alglerde (Cyanobacteria) bulunan bir pigment-protein kompleksidir. Bu pigment, alglerin fotosentez yapmasına yardımcı olur ve onlara karakteristik kırmızı renklerini verir. Phycoerythrin'in bulunduğu bazı kaynaklar şunlardır:

  1. Kırmızı Algler (Rhodophyta):

    • Örneğin, Porphyra (nori), Gracilaria ve Gelidium gibi türler phycoerythrin içerir.
  2. Mavi-Yeşil Algler (Cyanobacteria):

    • Spirulina gibi bazı mavi-yeşil alg türleri de phycoerythrin içerir.

Phycoerythrin'in Önemi

Phycoerythrin, fotosentez sürecinde önemli bir rol oynar. Fotosentetik organizmaların, ışığı emmesine ve enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Bu pigment, özellikle mavi ve yeşil ışığı etkili bir şekilde emerek, düşük ışık koşullarında bile fotosentezi optimize eder. Ayrıca, phycoerythrin biyoteknoloji ve tıbbi araştırmalarda da önemli bir yere sahiptir.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kampanya ve Fırsatlardan Haberdar Olun
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.