Phycocyanin bir anti-kolesterol, antioksidan, bir anti-tortu( birikme yapmayan ) ,Detoks ve yenileyici ajanıdır. Phycocyanin bir bitkisel besindir (bir protein pigmenti), doğal ışığı mavidir ve Spirulina'da bulunur. Phycocyanin, spirulina mikroalglerinin mavi-yeşil renginin mavi renginden sorumlu bileşenidir.
Phycocyanin bir fitobesindir (bir protein pigmenti), doğal ışığı mavidir ve Spirulina'da bulunur. Phycocyanin, spirulina mikroalglerinin mavi-yeşil renginin mavi renginden sorumlu bileşenidir.
Fikosiyanin, yeşil klorofilden milyar yıl önce gelişti ve aslında hem klorofilin hem de hemoglobinin öncüsü olduğu düşünülüyor. Klorofilin kendisi hemoglobine çok benzer.
Özellikleri çok çeşitlidir ve organizmalar arasıdır ancak esas olarak bağışıklık sistemini canlandırıcı özellikleri için tasarlanmış ve kullanılmaktadır. Fikosiyanin'in spirulina alglerinden ekstrakte edilmesine ve bağışıklık sistemine yardım etmeye yönelik bir takviye olarak kullanılmasına neden olan bu tür özellikler ve özelliklerdir. Bu özellikler onu hücre zarını güçlendirmeye çok uygun hale getirir, böylece hücrelerin örneğin virüsler gibi dış saldırılara karşı korunmasını arttırır.
* Siyanobakteriler – bakterilerle akraba olan ancak fotosentez yapabilen mikroorganizmaların bir bölümü.
* Karotenoidler birçok meyve ve sebzede parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bitki pigmentleridir.
Phycocyanin, mikroalg Spirulina'nın ana mavi pigmentidir ve özellikle siyanobakterilerin bir parçasıdır (spirulina, siyanobakterilerdir). Sadece spirulina değil, siyanobakteriler ışığın, suyun, karbondioksitin ve minerallerin olduğu hemen hemen her ortamda mevcuttur. Sıcak su kaplıcaları (70°C'ye kadar), hipersalin veya kutup ortamları gibi "ekstrem" olarak bilinen ortamlarda bulunurlar. Bitkiler gibi siyanobakteriler de oksijen açığa çıkaran bir fotosentez işlemi gerçekleştirir. Yukarıda belirtildiği gibi Phycocyanin, spirulina'nın fotosentetik sisteminin bir parçasıdır (klorofilin yaptığına çok benzer) ve gıdada kullanılır. Avrupa'da izin verilen tek mavi bitkisel renklendiricidir.
Yukarıda belirtildiği gibi Phycocyanin, spirulina'nın fotosentetik sisteminin bir parçasıdır (klorofilin yaptığına çok benzer) ve gıdada kullanılır. Avrupa'da izin verilen tek mavi bitkisel renklendiricidir.
Klorofil ile fikosiyanin arasındaki fark – Klorofil ve karotenoid kullanan diğer algler ve bitkilerle karşılaştırıldığında, siyanobakterilerin pigmentleri ışık fotonlarını çok daha geniş bir dalga boyu spektrumunda yakalar. ( Bu farktan Phycocyanin sorumludur ; klorofil gibi , ışığı yakalayan ancak daha geniş dalga boyuna yayılan ve böylece bitkinin fotosentez için daha fazla ışık kullanmasını sağlayan bir pigmenttir ).
480 ila 650 nm arasında "normal" klorofilin ışığı absorbe etmediği ve fotosentetik etkinliğin çok düşük olduğu bir dalga boyu bölgesinin olduğu açıktır . Siyanobakteriler, Phycobiliproteins (fikosiyanin de bunlardan biridir) adı verilen özel pigmentleri sayesinde, “normal” yeşil klorofilin etkisiz olduğu dalga boyundaki ışığı yakalayabilir. Fikobiliprotein ailesi 490 ila 570 nm arasındaki dalga boylarını emer ve fikosiyanin ise 610 ila 655 nm arasındaki dalga boylarını emer. Fikosiyanin tarafından yakalanan ışık enerjisi, bitki hücresi tarafından biyokimyasal enerjiye dönüştürülür. Bu "özel" ışık fotonlarını yakalama yeteneğinin, fikosiyaninin dikkat çekici özelliklerinden bazılarını açıklayabilmesi muhtemeldir.
Mavi bir sağlık taşı olan Phycocyanin, spirulina'nın mavi altınıdır. Yaygın ve ilerlemiş birçok sağlık sorunuyla mücadelede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Phycocyanin, spirulinadan 6000 ila 7000 kat daha aktif ve C vitaminden 20 kat daha güçlü gibi görünüyor.
Yaşlanmanın ve yaşlılığa bağlı sorunların önlenmesi için önerilir.
https://www.freshspirulina.com.au/spirulina/phycocyanin-valuable-component-spirulina/